Your cart is currently empty!
Se împlinește un an de când în viața noastră au intrat noțiuni precum pandemie, coronavirus, izolare, carantină. Suntem bombardați de statistici îngrijorătoare, de știri contradictorii și de atâtea sfaturi neavizate, încât nu mai știm în ce direcție să apucăm atunci când vine vorba despre un sfat privind sănătatea.
Desigur, aici medicul de familie ar trebui să fie ca un părinte și, în majoritatea cazurilor, el este în măsură să vă spună care este calea de urmat atunci când ceva vă îngrijorează. Dar, într-un spectru mai larg, unde mai primim și noi un sfat bun, unde mai învățăm să avem grijă de noi, de unde primim niște noțiuni medicale corecte care să ne ajute să avem un stil de viață echilibrat?
Din fericire, trăim într-o epocă în care informația abundă și este la un click distanță, deoarece mediul online este foarte ofertant, dar parcă nu prea este indicat să cauți sfaturi medicale în același loc unde citești articole despre ultimele aventuri ale unui fotbalist sau unde ți se afișează reclame la pantofi. Ne-am permis, așadar, să facem o selecție a surselor de informare online și vă prezentăm câteva pe care noi deja le-am verificat.
Credem că, atunci când căutați o informație în mediul online, funcționează zicala „Nu te uita ce zice, uită-te cine zice”. Așadar, verificați cine este cel care transmite informații medicale: dacă este un actor bine cunoscut, mai gândiți-vă înainte să puneți în practică un tratament minune, dar, dacă ați găsit un site, un blog sau canalul unui medic entuziast care face educație medicală, opriți-vă și urmăriți! Mai nou, unii medici sunt prezenți pe platforme precum YouTube sau Tik Tok, tocmai pentru a fi conectați cu o anumită categorie de utilizatori care au cea mai mare nevoie de informații corecte.
Veți găsi la acești medici activi online informații medicale gratuite, pe înțelesul tuturor, explicații referitoare la simptomele care trebuie să vă alarmeze, care sunt principalele manevre de prim ajutor și o mulțime de mituri medicale care ne bântuie în viața de zi cu zi demontate cu umor și bun simț.
De asemenea, părinții știu deja că unele afecțiuni ale celor mici pot fi ameliorate acasă și, în acest sens, există o minunată platformă online unde medici pediatri sunt disponibili zi și noapte pentru sfaturi de intervenție rapidă, pentru protocoale medicale și urgențe care nu pun viața în pericol. Salutăm aici inițiativa și eforturile celor de la https://www.peditel.ro.
Dacă sunteți în căutare de informații oficiale, vă recomandăm site-urile oficiale ale unor organizații precum Organizatia Mondială a Sănătății (https://www.who.int), secțiunea despre sănătate publică de pe site-ul Uniunii Europene, pe care o găsiți în limba română (https://ec.europa.eu/health/home_ro), și site-ul Ministerului Sănătății (http://www.ms.ro).
O recomandare ar fi să verificați informația din mai multe surse. Nu dați crezare unor surse îndoielnice care promit prea mult. Nu există în medicină minuni pe termen scurt, însă o viață echilibrată combinată cu o alimentație corectă și mișcare pot face minuni la orice vârstă.